(een soortgelijk artikel is ook geplaatst op de site van de stichting Oud Duivendrecht)
De hoorzitting vond plaats in het gemeentehuis van Ouder-Amstel op dinsdag 15 oktober om 18:30 uur.
Aanwezig waren 3 leden van een onafhankelijke commissie, die de zitting voorzaten. Daarnaast waren aanwezig een ambtenaar namens het college en de secretaris van de bezwaarschriftencommissie, de heer Muntendam.
Jo Blom voerde het woord namens de Stichting Vrienden van Duivendrecht en Joost Zeinstra namens de Stichting Oud-Duivendrecht (SOD). Co Gersen (Vrienden van Duivendrecht), Jopie Euwe Beaufort (voorzitter SOD) en Frans Strijards (bestuurslid SOD) waren aanwezig, samen met enkele andere toehoorders.
Op de dag voor de hoorzitting kregen beide stichtingen pas de officiële reactie van de gemeente op de bezwaarschriften. Alleen wat betreft de specificatie van de herplantplicht krijgen wij gelijk. College gaat nadere eisen aan de stamdikte stellen. Voor ons is dat niet acceptabel en hebben we ook toegelicht op de hoorzitting
Hoe zat het ook alweer: overzicht van feiten:
20 maart 2024 | Eerste aanvraag voor een omgevingsvergunning door Levvel |
17 juli 2024 | Indienen van de (aangepaste) motivatie; uit de motivatie van de aanvraag kapvergunning: – Groener – Verkeersveiligheid Rijksstraatweg – Er staat dat rekening is gehouden met de aanwezige bomen en dat er zoveel mogelijk bomen gehandhaafd worden |
29 juli 2024 | Gemeente besluit om de omgevingsvergunning te verlenen met daarin de bepaling dat het college mag bepalen de inwerkingstreding van de omgevingsvergunning na 4 weken is. Dat wil zeggen dat na 4 weken na 29 juli de bomen gekapt mogen worden |
25 augustus 2024 (binnen de termijn van 4 weken) | Stichting Vrienden van Duivendrecht en Stichting Oud-Duivendrecht dienen een bezwaarschrift in tegen het verlenen van de omgevingsvergunning. Bezwaarschriften zijn ontvankelijk verklaard door de gemeente |
Wat stond er in de gemeentelijke reactie?
- College vond een bezwaarprocedure overbodig omdat de bomen al waren gekapt;
Dat betekent dus dat de bezwaarprocedure volledig buitenspel wordt gezet: de termijn waarop bezwaar kan worden ingediend is 6 weken, maar binnen die tijd kunnen de bomen worden gekapt. - Het kappen van de bomen is meteen na de termijn van bezwaar maken (6 weken) gedaan, dus voordat het bezwaar in behandeling is genomen door de gemeente.
- Inhoudelijk is het onduidelijk waarom bij de herinrichting het niet mogelijk is geweest om bomen te behouden:
- Wat is de onveiligheid met betrekking tot de verkeersonveiligheid Rijksstraatweg?
- Hoe kan het zijn dat het niet kappen van bomen het onmogelijk maakt om het terrein groener en duurzamer te maken;
Wat waren onze uitgangspunten?
- Bezwaarschriften hebben geen enkele zin als een wijziging van de bestaande toestand niet mogelijk is, zoals bij het kappen van bomen. Inwoners van Duivendrecht worden hiermee buitenspel gezet;
- Het is aan de gemeente om te voorkomen dat inwoners volledig buitenspel worden gezet;
- Bezwaarschriften zouden voorkomen kunnen worden door een participatietraject te starten;
Verslag van de hoorzitting
Joost heeft als eerste bovenstaande feiten nog een keer op een rijtje gezet, en de conclusies en uitgangspunten toegelicht. Daarbij heeft hij de gemeente nogmaals gewezen op het succes van de participatie van het project Rijksstraatweg 125. Het is niet zo dat alle bewoners of de ontwikkelaar staan te juichen over het eindresultaat, maar het is wel acceptabel en begrijpelijk. Transparantie, wederzijds begrip en overleg zijn daarbij erg belangrijk.
Jo stelde nogmaals dat deze zitting niet nodig was geweest als belanghebbenden, inclusief de stichtingen betrokken waren geweest aan het begin. En we hebben het ontbreken van participatie vaker gezien bij de gemeente: recent nog bij de uitspraak bij de hoorzitting over de lift en luifel bij het station; ook daar heeft de commissie vastgesteld dat de participatie ernstig tekort is geschoten.
De ambtenaar namens het college vond de termijn van 4 weken en alles wat erbij was, normaal. Dit stond immers in de wet. Er wordt zeker belang gehecht aan participatie, maar vergunninghouder heeft daar in dit geval niet toe besloten. Immers er kan altijd bezwaar worden gemaakt.
(Ja, ja, zeker als het geen zin meer heeft omdat gekapte bomen niet meer teruggezet kunnen worden)
De heer Muntendam, secretaris nam het woord: hij had de statuten SOD bestudeerd en groen stond daar niet in vermeld. Dus daarmee ook de vraag of de stichting Oud-Duivendrecht wel een belanghebbende is.
Dat zorgde voor veel verontwaardiging bij Jo, Joost en de toehoorders. Immers volgens de wet omvat cultureel erfgoed: ‘monumenten, archeologische monumenten, stads- en dorpsgezichten en cultuurlandschappen’, dus de hele fysieke leefomgeving. Een en ander staat ook nog een keer beschreven in de nota omgevingskwaliteit van de gemeente Ouder-Amstel. Dus historisch erfgoed is altijd inclusief groen. En behalve monumenten wordt de Rijksstraatweg Duivendrecht inclusief het groene gebied, bekend onder de naam Weitjespark, een residu van het oude veenweidegebied, gezien als bijzonder door de gemeente en wordt beschermd door een bijzonder ‘welstandsregime’.
Hierna merkte een lid van de bezwarencommissie heel scherp op dat de gemeente zichzelf tegenspreekt over participatie en bezwaar, zoals hierboven is uitgelegd.
Bij de toehoorders waren ook vertegenwoordigers van Levvel. Zowel tijdens de hoorzitting als daarna kwam een gesprek op gang tussen de stichtingen en deze mensen. Het waren ook andere mensen dan destijds bij de sessie bij CTO over de opvang van minderjarige meisjes. Toen werd de bomenkap aangestipt, maar werd elk gesprek erover afgekapt.
Jo vulde aan dat op het Levvelterrein vroeger een prachtige 18e-eeuwse boerderij heeft gestaan, een ensemble met veel en fraai beeldbepalend groen. En de landelijke uitstraling is onderdeel van het cultureel erfgoed, en aanpassingen daarin moeten in overleg met de inwoners van Duivendrecht. Een kapvergunning midden in het dorp, zonder overleg, en zonder de mogelijkheid om op een zinnige manier bezwaar te maken kan niet in deze tijd.
En de wethouder, het bestuur van Ouder-Amstel is volledig op de hoogte van de situatie: de wethouder heeft namelijk in november 2023 de plek bezocht en had het houden van participatie moeten benadrukken.
De mensen van Levvel hebben toegelicht dat het juist de bedoeling was om het dorp meer te betrekken. Daarom is er nu onder meer een restaurant op het terrein, dat voor iedereen toegankelijk is. Ze hebben ook verteld dat voor de 9 bomen aan de Rijksstraatweg een kapvergunning is aangevraagd als onderdeel van het ondertussen goedgekeurde plan voor de herinrichting van het terrein. Ze waren verbaasd dat wij daarvan niet op de hoogte waren gesteld door de gemeente. Positief is dat de mensen van Levvel het belang van participatie inzien en beide stichtingen en andere belanghebbenden op korte termijn uitnodigen voor gesprekken.
Ofwel wordt vervolgd!
Mensen die natuur vermoorden, vermoorden niet alleen het nageslacht vvan anderen maar ook hun eigen nageslacht en zijn dus gewetensloze massamoordenaars.
Volgens uw redenering als men bloemen plukken haal men hun weg van hun familie – dus ontvoering. Verder als zij word in een vaas geplaatst wetend dat zij allemaal een langzaam op een onnatuurlijke manier dood gaan pleeg men massamoord (en misschien ook genocide).
grote bomen horen in een bos.grote bomen zijn in een dorp een gevaar,voor mens en dier. groet smit