Ga naar de inhoud

Drechtje spreekt…  Waar gaat ons publieke geld heen?

Als inwoners betalen we jaarlijks flink aan belasting: OZB, afvalstoffenheffing, rioolrechten en meer. Maar waar blijft al dat geld eigenlijk? Wij hebben betaald en de gemeente hoort te leveren. Statistisch zijn wij één van de duurste gemeenten van Nederland wat betreft gemeentebelastingen. En dat bedrag wordt steeds hoger.

Uitgesteld of verloederd
Eén blik op de gemeentebegroting laat zien dat een aanzienlijk deel van het budget over uitgestelde projecten gaat. Zoals de Nieuwe Kern of het groen- en straatonderhoud. Denk ook aan de vertraging van het Kampje in Ouderkerk dat hierdoor € 700.000 meer gaat kosten. Ondertussen blijven belangrijke voorzieningen zoals Dorpsplein, Dorpshuis en de rest van Duivendrecht verloederen. Ook de ongediertebestrijding is ondermaats. De ratten vinden het fantastisch.  

Veel externe inhuur
Ouder-Amstel besteedt jaarlijks heel veel geld aan externe adviseurs. Waarom zijn er zoveel van nodig naast onze eigen ambtenaren? We staan bovenaan in Noord-Holland met het inhuren van externen. 

Te weinig geld naar zorgtaken
Waarom worden subsidies niet altijd even evenwichtig verdeeld? Komt dit door een gebrek aan visie? Het welzijnswerk van Coherente en maatschappelijk werk Participe worstelen met teruglopende steun. De gemeentelijke zorgtaak wordt steeds verder uitgehold terwijl de zorgbehoeften toenemen.

Voor wie is de gemeente er eigenlijk: de inwoners of … ?

Participatie?
Een belangrijk probleem is het gebrek aan transparantie en communicatie. Onze gemeente is verplicht begrotingen en plannen openbaar te maken. Deze documenten zijn vaak onbegrijpelijk en ontoegankelijk. Daarnaast worden besluiten, zonder inspraak van inwoners, regelmatig achter gesloten deuren genomen. Dit voedt wantrouwen en het gevoel dat ons geld niet goed wordt besteed. Als gemeente moet je inwoners serieus nemen en ze echt betrekken bij keuzes die hun leefomgeving en/of portemonnee raken. Denk maar aan alle commotie over de locatie van een AZC. Was dat nu participatie?

Participatieprijs!
Participatieplicht schijnt in deze gemeente bijna onmogelijk te zijn. Daarom hebben we een jury ingesteld om participatieprojecten in onze gemeente te toetsen. U kunt hiervoor projecten nomineren. Mail de naam van het project inclusief onderbouwing in maximaal 50 woorden naar info@vriendenvanduivendrecht.nl.

In het voorjaar van 2025 maken wij de nominaties bekend. Wie wil nu niet deze prestigieuze prijs winnen?

Wat zeg je? Op Drechtje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *