Ga naar de inhoud

Beslissing op bezwaar bomenkap Levvel. Gelijk hebben, is geen gelijk krijgen.

Stichtingen Oud-Duivendrecht en Vrienden van Duivendrecht hebben de beslissing ontvangen op het bezwaar tegen het besluit over de omgevingsvergunning voor het kappen van de bomen op het terrein van Levvel.

Het advies van de bezwaarcommissie: de bomenkap is correct?!
De bezwaarschriftencommissie heeft een uitgebreid advies gegeven, dat door de gemeente ongewijzigd is overgenomen. Kort gezegd komt het erop neer dat de kapvergunning op een correcte manier is afgegeven.
Beide stichtingen hebben daar grote vraagtekens bij. Zie onder de onderdelen van het advies en wat wij ervan vinden. We sluiten dit artikel af met onze aanbeveling en hoe verder.

Wat zegt het advies van de bezwaarcommissie en wat vinden we ervan?

1. Ontvankelijkheid
Het advies van de bezwaarcommissie houdt allereerst in dat beide stichtingen ontvankelijk zijn in hun bezwaar. Een formaliteit, maar wel belangrijk natuurlijk.

2. Fout in de Bomenverordening
De bezwaarcommissie signaleert een fout in de Bomenverordening. In artikel 7 van de bomenverordening staat dat een bezwaarschrift de werking van een bomenkap vergunning opschort. Beide stichtingen hebben hierop vertrouwd. Het artikel 7 is fout schrijft de bezwaarcommissie want in strijd met hogere regelgeving, de Omgevingswet. Daarin staat dat alleen een voorlopige voorziening ingediend bij de Rechtbank een besluit on hold zet.
Het college heeft dit dus onjuist in de Bomenverordening gezet en inwoners en belanghebbenden op het verkeerde been gezet. Oh ja, in het advies van de bezwaarcommissie kunnen we lezen dat college van plan is om artikel 7 van de Bomenverordening aan te passen. Verder geen excuses, belletje, bedankje of wat dan ook!

3. Herplantplicht
De bezwaarcommissie is het eens met de stichtingen dat het herplanten onvoldoende uitgewerkt is. Daarom moet aangescherpt wat, wanneer en hoe de gekapte bomen worden herplant, zodat het in lijn is met de Bomenverordening. Gelukkig wordt dit artikel uit de Bomenverordening wel gehandhaafd!

Begin citaat: ‘De bomen moeten voor het einde van het plantseizoen herplant worden, derhalve voor 1 mei 2025. Wat betreft de soort en locatie is dat volgens de ingediende tekening. 31 bomen van 35 bomen zijn enkelstammig en moeten op één meter hoogte een stamomtrek hebben van 25 tot 30 cm. Vier bomen van de 35 bomen zijn meerstammig en worden niet voorzien van minimale eisen voor stamomtrek.’ Einde citaat

4. Participatie
De bezwaarcommissie schrijft dat de regels voor participatie in de Omgevingswet staan. En dat de gemeenteraad op basis van de Omgevingswet activiteiten waarvoor participatie en overleg met derden verplicht is kan vaststellen voordat het college als bevoegd gezag van de gemeente een besluit mag nemen. De bomenkap bij Levvel is geen zgn. buitenplanse activiteit waar participatie verplicht voor is of waarvoor door de gemeenteraad is besloten dat participatie nodig is.  

De stichtingen zien het ontbreken van een participatieverplichting bij zo’n grootschalige bomenkap als een groot gemis. Helaas is het in onze gemeente blijkbaar nodig hier regels voor op te stellen. Want het is niet standaard dat aanvrager of de wethouder participatie dit vrijwillig doen.  

5. Wat is leidend: de boom of het ontwerp?   
In haar advies schrijft de bezwaarcommissie dit als ‘maatschappelijk zwaarwegende redenen’. Omdat de bomen inmiddels gekapt zijn volgt zij, is er geen procesbelang. Er wordt daarom geen inhoudelijk advies gegeven.
Dat is bijzondere constatering. Er kunnen in deze gemeente blijkbaar straffeloos fouten gemaakt en bomen gekapt.

Aanbeveling
Participatie bij alle bomenkap (bijvoorbeeld > 5 bomen) borgen via een verplichtend besluit hiertoe door de gemeenteraad.

Hoe verder?
Inmiddels zijn beide stichtingen positief met Levvel in gesprek over aanpassing van het ontwerp. Interesse om ook mee te praten en te denken? Stuur een mailtje naar info@vriendenvanduivendrecht.nl en we houden je op de hoogte wanneer er een vervolggesprek is.

De stichting Oud-Duivendrecht en stichting Vrienden van Duivendrecht willen graag op een positieve manier samenwerken met de gemeente en met het bestuur van Levvel. En ook in de toekomst willen wij bezwaarschriften, rechtszaken, Woo-verzoeken voorkomen als onze belangen worden meegenomen in ontwerpen en besluiten.

Dit artikel is ook gestuurd naar alle raadsleden. Dus: best raadslid pak je verantwoordelijk en zorg dat bomen niet zomaar klakkeloos en zonder inspraak kunnen worden gekapt!

4 gedachten over “Beslissing op bezwaar bomenkap Levvel. Gelijk hebben, is geen gelijk krijgen.”

  1. Deze juridische en morele taalyoga -die er alles aan doet om het falen van het college te verbloemen -getuigt van een vervreemd denkniveau. Nooit heb ik maar enigszins deze gekunstelde gedachtegang in het college kunnen waarnemen. Zo functioneert de juristerij als vangnet van de onkunde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *