Ga naar de inhoud

Drechtje spreekt… een doos vol met vragen

Daarom ook het ‘Woo verzoek’ om gebrek aan participatie van de inwoners goed te maken. Hoelang willen inwoners al weten hoe het echt zit? De doos is pardoens geplaatst na langdurige mysterieuze bouwwerkzaamheden. En dat midden op het Dorpsplein aan de kant van het Waddenland. De ingang is aan het Waddenland. Alleen de achterkant rijst somber op tussen de terrassen. Er huist een zorginstelling die jongeren met een ‘rugzakje’ begeleidt. Het Woo-verzoek is door de gemeente in behandeling genomen. Intussen heeft de gemeenteraad vragen gesteld aan de burgemeester die over veiligheid gaat.

Zie beeldopname, klik hier [voor download van 4.52 min] of scroll naar beneden voor de tekst van de vragen en antwoorden.

De burgemeester heeft namens het college antwoord gegeven. Haar antwoorden roepen echter nog meer vragen op, dan dat ze duidelijkheid geven.

  • Hoe kan het zijn dat elk bedrijf vergunning plichtig is en een bedrijf dat zorg verleent aan kwetsbare jongeren zich zomaar overal vergunningsvrij mag vestigen zonder inwoners hierbij te betrekken?
  • De twee woningen Dorpsplein/Waddenland worden nu als zorgbedrijfsruimte gebruikt en zijn dus niet meer beschikbaar als woning. Kan dit zomaar zonder vergunning?
  • Bovendien is dit bedrijf volgens een openbaar rapport onder verscherpt toezicht geplaatst. Wat is de reden dat de gemeente hier haar inwoners niet actief over informeert?
  • De burgemeester is op de hoogte dat er veel wisselingen van deze jeugdige bewoners zijn. Is deze instabiliteit geruststellend voor inwoners? 
  • Geeft het inwoners een veilig gevoel hen op te roepen vooral incidenten te melden? Houdt de burgemeester ook voldoende rekening dat inwoners het melden al lange tijd als zinloos ervaren?
  • Als de inwoners op tijd geïnformeerd waren, er participatie plaatsgevonden had, was transparantie een normale zaak en was die oproep om te melden niet nodig. Dan had in goed overleg de onrust voorkomen kunnen worden.

We houden u op de hoogte. Wat zeg je? Drechtje!

Wat is er gevraagd in de gemeenteraad?
In Duivendrecht is in het dorpscentrum boven de voormalige groenteman en bloemist een opvang voor jongeren met een enkelband. Deze worden begeleid door Hamber. Er wordt rondverteld dat hier een uitbreiding van de opvang gaat plaatsvinden. Deze jongeren geven veel overlast, met name de supermarkt moet het ontgelden.
Kan de portefeuillehouder ons mededelen hoe deze opvang tot stand is gekomen? Wie is hier verantwoordelijk voor geweest? Klopt het verhaal dat er een uitbreiding gaat plaats vinden? En wat wordt gedaan aan de overlast?Hamber voldoet op diverse punten niet aan de norm en had dit afgelopen zomer op orde gebracht moeten hebben. Voor hoelang blijven deze jongeren hier dan?

Wat antwoordde de burgemeester?
In het Dorpscentrum in Duivendrecht, boven twee winkels, bevindt zich inderdaad een opvang voor jongeren. En die is gevestigd in twee woningen van het Waddenland. En het is het bedrijf ‘Zorg in Holland’, die heeft die zorginstelling gevestigd. En inmiddels is deze vestiging overgegaan naar het bedrijf Hamber.
Er hoeft voor zo’n vestiging geen vergunning aangevraagd te worden voor het vestigen van zo’n zorginstelling. Het is een vrije vestiging. De jongeren die daar verblijven, die komen van buiten onze gemeente en de kosten van de zorg worden ook betaald door de gemeente van herkomst uit hun jeugdhulpindicatie. Voor het vestigen van een zorginstelling hoeft dus geen vergunning te worden aangevraagd. Dat valt ook niet binnen de bevoegdheid van de gemeente. Of er dus een uitbreiding komt op die locatie voor die zorg, dat is ons niet bekend.

De politie is nagegaan welke overlast op het Dorpsplein en binnen winkels gelinkt kan worden aan die zorginstelling. En dan gaat het, wat ze hebben kunnen teugvinden, op één gemeld incident. Er is mij overlast bekend van eerder dit jaar op het Dorpsplein en in het Dorpshuis, maar die wordt vooral veroorzaakt foor onze jongeren of jongens die vlakbij in Amsterdam op school zitten.

De politie heeft opgestreden tegen de overlast van scholieren en fatbikes en sinds de zomervakantie heeft de politie, ik zeg nogmaals, geen melding meer hierover gehad. Dat wil niet zeggen dat het er niet is, maar er zijn bij de politie geen meldingen meer binnengekomen.

Overigens, ik kwam ook in uw bericht de term enkelband jongeren tegen. Toen de zorginstelling pas was gevestigd, in december 2022, hebben er heel kort jongeren met een enkelband verbleven. Die zijn bijna diezelfde maand nog elders gaan wonen.

De verleende zorg, die valt dus onder de bevoegdheid van de inspectie gezondheidszorg en jeugd. En er is een openbaar rapport waarin deze instelling onder verscherpt toezicht is geplaatst. En het is aan die inspectie, de IGJ, om hier opvolging aan te geven, En de politie zegt dat buiten roken, geschreeuw en troep voor de woning inmiddels op die plek niet meer voorkomen.

Nogmaals, ons is ook niet bekend hoelang jongeren daar blijven. Het is ook geen vaste groep die daar zit of die daar woont. Regelmatig verhuizen ze. Er zijn regelmatig verhuizingen op die locatie, want die jongeren wonen daar vaak tijdelijk, krijgen ze daar onderdak, of gaan ze daar wonen.

Het neemt trouwens niet weg dat als er overlast wordt ervaren, dat ik iedereen wil oproepen om het wel te melden. Omdat te melden, niet aan iedereen die daar langsloopt (dat is natuurlijk ook belangrijk) maar vooral meldt het aan de politie. Meldt het bij instellingen, zodat er gericht actie opgenomen kan worden. Dus dat is echt een oproep. Meld het als er overlast is en geeft dat door aan de politie, dan kunnen wij ook gericht in actie komen.

3 gedachten over “Drechtje spreekt… een doos vol met vragen”

  1. Ook als het niet verplicht zou zijn, was het wel zo netjes geweest hier met de bewoners over te communiceren. Enkelband jongeren horen niet midden in een dorp te worden geparachuteerd. De burgermeester geeft geen antwoord op de vraag over een mogelijke uitbreiding, die zeer onwenselijk is.

  2. Het is een totale schande dat er wéer in Duivendrecht dit soort “oplossingen” worden doorgevoerd zónder enig overleg, gewoon door de strot douwen. Geloof maar niet dat ze dat in OuderAmstel doen! Nee
    Alles lekker doorschuiven naar Duivendrecht en niks zeggen maar gewoon doen dan is het te laat als ze gaan klagen.
    Wát een immens slecht beleid én achterbaks ook nog!

  3. Of het er nu mee te maken heeft of niet, er is een substantieel probleem met jongeren die op fatbikes, scooters en zelfs motoren over het plein rijden. De winkeliers die ik heb gesproken zijn hier erg boos over en hebben herhaaldelijk geklaagd bij de gemeente, maar er wordt niets aan gedaan. Sommige winkeliers hebben hun angst uitgesproken om deze fietsers aan te spreken vanwege represailles. Deze fietsers hebben ook meerdere keren bijna kinderen omver gereden die op het plein speelden. Als ze worden aangesproken, worden ze erg agressief. Ik heb ooit een jongeman gesproken die zei dat hij me zou vermoorden. Mijn zoontje van 5 was erbij en huilde er na afloop om. Ik woon al 10 jaar in Duivendrecht en het is erg teleurstellend om te zien dat dit gedrag steeds meer voorkomt. Het is echt onacceptabel en wij als bewoners moeten zo vaak naar de gemeente bellen dat ze het zat zijn om van ons te horen en er daadwerkelijk iets aan doen. Ze zouden op zijn minst camera’s op het plein moeten plaatsen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *