Ga naar de inhoud

Drechtje spreekt…  Evaluatie diftar: als hete aardappel bij het GFT of op tafel ermee?

EVALUATIE DIFTAR HETE AARDAPPEL IN OUDER-AMSTEL

Bij de invoering van diftar zou regelmatig worden geëvalueerd. Nou, de evaluatie heeft zegge en schrijven één keer plaatsgevonden. Daarna is het idee van een evaluatie met donderend klepgeraas in de afvalbak gestort. Een evaluatie over diftar lijkt wel een hete aardappel geworden. Zaak om zo’n evaluatie weer ter tafel te brengen. Wordt het geen tijd, juist met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, de ervaringen met diftar te onderzoeken. We doen alvast een poging.

Voorstel onderzoeksopzet diftar evaluatie

Doel: We willen onderzoeken of het diftar-systeem goed werkt. Bij diftar betaal je meer als je veel hebt, en minder als je weinig hebt. Het doel is dat mensen minder afval wegkieperen en afval beter gaan scheiden.

Hoofdvragen

Hoe kan het onderzoek uitgevoerd worden?
Zorgt diftar ervoor dat inwoners in Ouder-Amstel minder restafval weggooien?
Heeft diftar invloed op het gedrag van inwoners, zoals kosten, gebruiksgemak?
Wat vinden de inwoners van diftar?

  1. Kwantitatief onderzoek (cijfers):
    Data-analyse: Hoeveel restafval is er per huishouden weggegooid vóór en na de invoering van diftar. Dit kan gedaan worden met afvalcijfers van de gemeente, denk aan restafval, glas, karton/papier, kleding en het dumpen van vuil bij de containers (als je je zak laat vallen voor de bak). En niet onbelangrijk, komt alles in de juiste bak?;
    Enquêtes: Vragenlijsten voor inwoners, hoeveel en wat voor soort afval wordt weggegooid, was dat meer of minder dan voor de invoering en wat is de mening van inwoners erover
  2. Kwalitatief onderzoek (ervaringen):
    Interviews: Gesprekken met inwoners, medewerkers van de gemeente en afvalbedrijven om te horen hoe zij het systeem ervaren en of ze problemen of voordelen zien.
    Focusgroepen: Organiseren van groepsgesprekken om te horen wat inwoners van diftar vinden en of zij hun afvalgedrag sinds invoering hebben zien veranderen.

Wat verwachten we van de evaluatie?
Inwoners willen weten of iedereen blij is met het systeem en of we er als gemeente voordeel van hebben.
Als we nu de geluiden op straat horen, is diftar verloren. Alle soorten van afval worden bij elkaar gegooid in een zak die nauwelijks past in de bak. Ouderen vullen de zak maar half uit angst dat ze met zak en al van de trap afrollen. Inwoners met een auto hebben een voordeel. Hun achterklep gaat gratis open net zoals de afvalcontainers net over de grens. Ook PMD (plastic, metaal, drankkartons) kan nog over de grens ingeleverd. Dit grensoverschrijdend gedrag loont, met name voor de inwoners met geld.
Als we de geluiden van de gemeente horen, is er geen vuiltje aan de lucht en toch worden elk jaar de tarieven weer vrolijk verhoogd.

Maak een einde aan deze tegenstrijdigheid en evalueer!

Hoelang duurt zoiets?
Het onderzoek in deze opzet duurt een paar maanden. Er volgt een rapport met resultaten en tips voor verbeteringen. Dit rapport mag natuurlijk niet verdwijnen als hete aardappel achter klep. Gewoon op tafel ermee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *